vecsési Jézus szive plébánia
Isten hozott a Vecsés - Óváros Plébánia oldalán !

Heti gondolat archívum - 2022. április 18.

16.hét


<<előző heti gondolat

 Heti gondolat:
2022. 04. 18.
16. hét

Az új emberiség jele

    Amennyire igaz az, hogy az Egyháznak intézményes formát kell öltenie, és hogy hierarchikus felépítésű közösség, éppen annyira szükséges, hogy egyúttal szentháromságos közösségnek is tekintsük és így éljük meg. (…)

    Így az Egyház annak az új emberiségnek a kezdete, (…) amely szeretetével új típusú együttélésre törekszik. Azzal a szeretettel, melynek kiindulópontja teljes mértékben a megbocsátás és a minden ember iránt megnyilvánuló szeretet komolyan vétele, beleértve az ellenséget is.(vö.Mt 5,44)

    Ezzel pedig, alapjaiban véve a szentháromságos kapcsolat jellegzetességeit vázoltuk le. Hiszen a szentháromságos kommunikáció gyökeresen új minősége abban áll, hogy kiengesztelődében élünk egymással, megszabadulunk a többiekről kimondott ítéleteinktől, föladjuk egyéni aggodalmainkat, és kapcsolatba lépünk hozzánk közeli és távoli emberekkel. Az egyház azért létezik, hogy benne olyan teret találjunk, ahol a hegyi beszédben foglaltak szerint alakíthatjuk kapcsolatainkat.

    Az Egyház tehát az a hely, ahol Isten működik, mert olyan emberek vannak benne jelen, akik úgy élnek és alkotnak egységet az Ő nevében, hogy ezáltal megjelenítsék a szentháromságos Isten valóságát és a közöttük jelen levő Úr bekapcsolhassa életüket Isten életébe.

Klaus Hemmerle püspök

Forrás: Hubertus Blaumeiser - Tonino Gandolfo: Amint az Atya szeret engem...


<<előző heti gondolat

 

Jézus Szive Plébániatemplom     2220 Vecsés Petőfi tér 1.

Szent Kereszt Templom     2220 Vecsés Jókai Mór u. 70.

Vecsés - Óváros Heti gondolat

 

Fel az oldal tetejére©2010