vecsési Jézus szive plébánia
Isten hozott a Vecsés - Óváros Plébánia oldalán !

Heti gondolat archívum - 2022. június 13.

24.hét


<<előző heti gondolat

 Heti gondolat:
2022. 06. 13.
24. hét

Mit jelent „tanácsot adni” az Egyházban?

    A korai Egyház kommunikációjában már megjelennek azok a jelzők és határozók, amelyek a közlés formáit jellemzik. A Lélek ajándékait például a ’ közösség épülésére’ kell fordítani (1Kor 14,12);”egymás után mindnyájan prófétálhattok, hogy mindnyájan tanuljanak” (1Kor 14,31); mindennek ’ illő módon és rendben’ kell végbemennie (1Kor 14,40), ’ teljes alázatossággal’ (Fil 2,3) a kölcsönös kapcsolatokban; egy testté kell nőni, amelyet Krisztus kapcsol egybe és tart össze a különböző ízek segítségével és minden tag arányos együttműködésével (vö. Ef 4,16).

    Ami a figyelmeztetés és a feddés közlését illeti, fontos, hogy a ’ szelídség szellemében járjunk el (Gal 6,1), hirdetni pedig ’ bátran’ kell (Ef 6,20). Ha megvizsgáljuk a korai Egyház kommunikációjának ezen és más jellemzőit, nyomban kirajzolódik néhány állandó alapvonás:

    rendezettség, szervezőkészség a zűrzavar vagy a szétforgácsolódás megelőzése végett. (…)A tanácsadás az Egyházban mindig belső ügy. Célja, hogy megvalósítsa a rendet, egységet, alázatot, szelídséget, és segítsen fölülmúlni a lobbanékonyságot, a nem megfelelő és időszerűtlen intézkedéseket, illetve hogy képessé tegyen bennünket arra, hogy összegyűjtsük és összhangba hozzuk a különböző gondolatokat.

Carlo Maria Martini bíboros

Forrás: Hubertus Blaumeiser - Tonino Gandolfo: Amint az Atya szeret engem...


<<előző heti gondolat

 

Jézus Szive Plébániatemplom     2220 Vecsés Petőfi tér 1.

Szent Kereszt Templom     2220 Vecsés Jókai Mór u. 70.

Vecsés - Óváros Heti gondolat

 

Fel az oldal tetejére©2010